Ανάμεσα σε όλα τα email που λαμβάνουμε καθημερινά, είναι πολύ πιθανό κάποια να είναι κακόβουλα, μία καλοστημένη απάτη που αν πέσουμε θύματά της μπορεί να χάσουμε αρκετά χρήματα ή ακόμα και να μπλέξουμε με το νόμο.
Ο όρος ηλεκτρονικό ψάρεμα ή phising email αναφέρεται σε μία μέθοδο που χρησιμοποιούν διάφοροι απατεώνες με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Παρακάτω θα δείτε τις πιο συχνές απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και τρόπους για να αναγνωρίζετε ένα ύποπτο email.
Ο Νιγηριανός Πρίγκιπας
Τα email αυτής της απάτης αναφέρονται σε ένα άτομο που έχει μεγάλη περιουσία ή είναι μεσολαβητής αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να βγάλει τα χρήματά του από τη χώρα του και για αυτό χρειάζεται βοήθεια. Μας ζητά λοιπόν να μεταφέρουμε τα χρήματά του στο εξωτερικό και ως αμοιβή θα λάβουμε ένα ποσοστό των χρημάτων.
Ωστόσο, μέχρι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να πληρώσουμε μεγάλα ποσά για τράπεζες, χαρτιά, τελωνεία και πολλά άλλα.
Γνωριμίες μέσω internet
Αυτό συνήθως απευθύνεται σε ανθρώπους που συχνάζουν σε site γνωριμιών. Η απάτη ξεκινά με μία συνομιλία μέσω email μεταξύ του θύματος και του θύτη. Σιγά σιγά ο θύτης κερδίζει την εμπιστοσύνη του θύματος και αρχίζει να του ζητά χρηματικά ποσά που όλο και αυξάνονται.
Ειδοποίηση από τράπεζα
Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνουμε ένα email από τράπεζα το οποίο μας ενημερώνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό μας (συνήθως ότι έχει γίνει προσπάθεια παραβίασης) και πρέπει να ακολουθήσουμε το σύνδεσμο που βρίσκεται στο email και να εισάγουμε τα στοιχεία μας. Αυτού του είδους email είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς έχουν το λογότυπο της τράπεζάς μας και άλλα στοιχεία τα οποία είναι πολύ πειστικά.
Αποτέλεσμα; Έχουμε δώσει σε κάποιον ξένο πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό μας λογαριασμό, στις κάρτες μας κλπ.
Πώς αναγνωρίζεται ένα email απάτης;
Τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα έχουν κάποια χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι είναι απάτη. Κάποια από αυτά είναι:
- Το κείμενο έχει ορθογραφικά/συντακτικά λάθη
- Χρησιμοποιεί κεφαλαία χωρίς λόγο και πολλά θαυμαστικά
- Παραμορφωμένα ή παραποιημένα λογότυπα και ονόματα
- Φράσεις που δείχνουν ότι το μήνυμα είναι επείγον και πρέπει να πράξετε εντός ολίγων ωρών
- Σύνδεσμοι που οδηγούν σε διαφορετική διεύθυνση από αυτή που γράφουν.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα emails που λαμβάνετε και να θυμάστε ότι καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει να εισάγετε έτσι εύκολα τα προσωπικά σας στοιχεία.